Χρειάζεστε καινούργια δουλειά. Η τωρινή σας εργασία έχει γίνει, ή ήταν πάντα, μια ρουτίνα από καθήκοντα χωρίς νόημα, που σε τίποτα δε θυμίζουν τα πράγματα που σας ενθουσιάζουν.

Παρόλα αυτά, το θέμα με τις δουλειές, πέρα από τη συμβουλή «να κάνεις αυτό που αγαπάς», είναι ότι δίνουν χρήματα. Μερικές φορές, για κάποιους τυχερούς, αυτά τα δύο συμβαδίζουν, για κάποιους άλλους όχι. Μπορεί η ιδανική δουλειά για εσάς να βρίσκεται κάπου εκεί έξω, αλλά μπορεί επίσης, για οποιονδήποτε λόγο, να μην έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε την τωρινή σας εργασία αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: σύμφωνα με την οργανωτική ψυχολογία, δε χρειάζεται να αφήσετε την τωρινή σας θέση για να βρείτε νόημα και ικανοποίηση στη δουλειά σας. Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό που οι ψυχολόγοι Amy Wrzesniewski and Jane E. Dutton αποκαλούν “job crafting”— να μετατρέψετε τη δουλειά που ήδη έχετε σε αυτήν που θα αγαπάτε, αλλάζοντας τα όρια της, επεκτείνοντας ή περιορίζοντας τα καθήκοντα και τα χαρακτηριστικά της. Τα ερευνητικά ευρήματα, από μεγάλες εταιρίες μέχρι και μικρές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο δεσμευμένοι αλλά και ικανοποιημένοι από την εργασία τους, είναι αυτοί που ασχολούνται με πράγματα που είναι πιο κοντά σε αυτά που θα ήθελαν ιδανικά να κάνουν και σε αυτά που πιστεύουν ότι τους δίνουν νόημα αλλά και ευχαρίστηση.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με την εργασία των Wrzesniewski και Dutton που δημοσιεύθηκε στο Advances in Positive Organizational Psychology:

Αναθεωρήστε τα πράγματα που κάνετε στη δουλειά σας, ή αλλιώς “task crafting.” Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν τα κάνετε, ή αντίστροφα υπάρχουν πράγματα που θα ευχόσασταν να μην τα κάνατε, αλλά είστε υποχρεωμένοι να τα κάνετε; Αυτοί που διαμορφώνουν τη δουλειά τους μπορεί να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν κάποιο καθήκον. Συνήθως αυτό γίνεται όταν κάποιος έχει αποδείξει την αξία του στη δουλειά του. Τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο υπεύθυνός του να του δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και πρωτοβουλίας.
Αυτό βέβαια δεν είναι εφικτό σε κάθε εργασία. Ίσως να μη μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε αυτό που δε σας αρέσει, μπορείτε όμως να αλλάξετε τον τρόπο που το κάνετε.
Για παράδειγμα, η Wrzesniewski μοιράστηκε τα αποτελέσματα από συνεντεύξεις που έκανε με το προσωπικό καθαριότητας σε ένα νοσοκομείο. Κάποιοι από τους εργαζόμενους ανέφεραν ότι ξέφευγαν από τα όρια της δουλειάς τους με το να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς – να τους δώσουν ένα ποτήρι νερό ή να τους βοηθήσουν να σηκωθούν. Αυτά σίγουρα δεν υπήρχαν στην περιγραφή της θέσης τους, όμως όσοι τα έκαναν είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους.

Ξανασκεφτείτε τους ανθρώπους στη δουλειά σας. Οι σχέσεις που διαμορφώνετε με τους συναδέρφους σας είναι εξίσου σημαντικές με την ίδια την εργασία σας. Σύμφωνα με την Wrzesniewski, οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι υπεύθυνες τόσο για τις μεγαλύτερες χαρές, όσο και για τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στο χώρο της εργασίας.
Το να δημιουργείτε ειλικρινείς και βαθιές σχέσεις στο χώρο εργασίας σας, ή το να περνάτε περισσότερο χρόνο με αυτούς που συμπαθείτε και λιγότερο με αυτούς που δε συμπαθείτε, ονομάζεται “relational crafting”.
Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ένας έμπειρος μηχανικός μπορεί να αφιερώνει χρόνο στο να γίνει μέντορας για το νεότερο προσωπικό, ή μια νοσοκόμα μπορεί να έρθει σε επαφή και με τους συγγενείς ενός ασθενή, πέρα από τον ίδιο. Επιπλέον, χρήσιμη αλλά και εποικοδομητική μπορεί να είναι και η επαφή με ανθρώπους που δουλεύουν στα άλλα τμήματα μιας εταιρίας.

Αναθεωρήστε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για τη δουλειά σας. Αυτό είναι το τρίτο κομμάτι του “job crafting”, το “cognitive crafting”. Από μια άποψη, αυτό είναι το πιο εύκολο κομμάτι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και το πιο δύσκολο απ’ όλα. Για παράδειγμα, στις συνεντεύξεις που έγιναν με το προσωπικό καθαριότητας στο νοσοκομείο, οι ερευνητές έκαναν μια πολύ απλή ερώτηση: ποιος είναι ο τίτλος της δουλειάς τους; Οι περισσότεροι απάντησαν το προφανές — ότι ανήκουν στο προσωπικό καθαριότητας. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους μέρος του νοσοκομείου και του σκοπού του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να θεραπεύσει ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προσπαθείτε ήδη να διαμορφώσετε την εργασία σας με βάση τα παραπάνω τρία “εργαλεία”, το κάνετε κάθε φορά που αναθέτετε μια εργασία σε έναν συνάδερφο ή που προσαρμόζετε τον φόρτο εργασίας στο επίπεδο ενέργειάς σας κάθε μέρα. Κι όπως φαίνεται από τις έρευνες, υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της ικανοποίησης από την εργασία και της δυνατότητας να τη διαμορφώνει κανείς με βάση τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Κατά μία έννοια, είναι ένας τρόπος να ακολουθήσει κανείς την κλισέ συμβουλή «να κάνεις αυτό που αγαπάς», ακόμα και όταν δεν είναι εύκολο.

Αν δε μπορείτε λοιπόν να βρείτε τη δουλειά που αγαπάτε, ίσως μπορείτε να βρείτε τρόπους να αγαπήσετε τη δουλειά που ήδη έχετε.

Πηγή: nymag.com