Άνοδο των επιχειρηματικών πωλήσεων το 2023 που θα αγγίξει το 6% -σε αποπληθωρισμένους όρους- παραμένοντας παράλληλα σε υγιή επίπεδα ανάπτυξης το 2024, άνω του 4%, «βλέπει» η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο το 2023 στους «πρωταγωνιστές» ανάπτυξης, πέραν των κλάδων του τουρισμού και των κατασκευών, ξεχωρίζουν επίσης οι κλάδοι της «νέας οικονομίας». Συγκεκριμένα ο κλάδος R&D κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο πωλήσεων με +54% σε αποπληθωρισμένους όρους, ενώ κατά το τελευταίο 9μηνο έχει σταθερά μια σημαντικά ισχυρότερη επίδοση από το υπόλοιπο επιχειρείν.

Παράλληλα, πληροφορική και υπηρεσίες πληροφορίας επίσης ξεχωρίζουν, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις τους το 1ο τρίμηνο 2023 να αυξάνονται κατά 25% σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνεται στην Ανάλυση, στο σύνολο της χρονιάς παρά τον σχετικά αδύναμο Απρίλιο, αναμένεται ανάκτηση ισχύος για το υπόλοιπο του έτους ενώ από τους επιμέρους κλάδους αναμένεται να ξεχωρίσουν το ICT με αύξηση 16% και οι κατασκευές με άνοδο 14% καθώς καλούνται να υλοποιήσουν το πρώτο κύμα επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) καλύπτοντας το κενό υποδομών που δημιουργήθηκε κατά την προηγούμενη 15ετία.

Ισχυρές προοπτικές πωλήσεων της τάξεως του 11-12% εμφανίζουν οι κλάδοι βιομηχανίας και υπηρεσιών καθώς, όπως σημειώνεται, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την τεχνολογική στροφή και την εξωστρεφή κατεύθυνση που υλοποιείται σταδιακά στην ελληνική οικονομία.

22-07-51-image-6494a63998095.jpg
Εθνική Τράπεζα, Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης

 

Στη «χαρτογράφηση» του οικονομικού κλίματος μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, διαπιστώνεται μια ευρεία βελτίωση των πρόδρομων δεικτών για όλους τους κλάδους.

Μεταξύ των κλάδων, θετικότερα ξεχωρίζουν οι υπηρεσίες, οι οποίες κυρίως λόγω των αναμενόμενων ισχυρών επιδόσεων του τουρισμού φέτος, παρουσιάζουν μια πολύ δυναμική εικόνα για την δραστηριότητα του επόμενου 3μήνο.

Ακολουθούν οι κατασκευές, με επίσης βελτιωμένη εικόνα σε όρους ζήτησης και απασχόλησης ενώ παράλληλα η διάθεση των νοικοκυριών για επενδύσεις σε κατοικίες επιστρέφει σταδιακά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ωστόσο οι προσδοκίες μελλοντικής ζήτησης, όπως επισημαίνεται, παραμένουν χαμηλότερες των άλλων κλάδων, πιθανόν αντικατοπτρίζοντας την τρέχουσα επιβάρυνση σε όρους κόστους κατασκευής.

Στο εμπόριο επίσης αξιοσημείωτες είναι οι θετικές προσδοκίες επιβεβαιώνοντας την τάση σταδιακής αποσυμπίεσης του κλάδου, η οποία σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου ήδη είναι ορατή και εκτιμάται πως του επόμενους μήνες θα φανεί και σε επίπεδο λιανικού εμπορίου.

Η πορεία των τιμών

Σχετικά με τις προσδοκίες για την πορεία τιμών, οι εκτιμήσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, φαίνεται να επηρεάζει θετικά τις προσδοκίες των καταναλωτών για τη γενική οικονομική τους κατάσταση αλλά και τη διάθεσή τους για υλοποίηση αγορών.

Στους κλάδους τέλος που κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκαν με
σχετικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία παραμένει υψηλότερα από τις περσινές επιδόσεις σε αποπληθωρισμένους όρους.

Στο εμπόριο, το χονδρικό επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+6% σε αποπληθωρισμένους όρους), επιτυγχάνοντας επίδοση υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και παράλληλα αποκλιμάκωση πληθωρισμού- κυρίως υπό την επίδραση μειωμένων τιμών στα καύσιμα. Από την άλλη το λιανικό εμπόριο, σε αναλογία με την ευρωπαϊκή τάση, παραμένει σε συμπίεση υπό τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, με τον κλάδο να επηρεάζεται κυρίως από την πτώση σε supermarkets και πρατήρια καυσίμων (-7% και -6%, αντίστοιχα).

Στη βιομηχανία, η τάση που την κρατούσε σε πρωταγωνιστικό ρόλο ανάπτυξης κατά το προηγούμενο εξάμηνο (2 ποσοστιαίες μονάδες άνω του επιχειρηματικού μέσου όρου) δείχνει να χάνει κάπως τη δυναμική της κατά το πρώτο τρίμηνο 2023. Η ελληνική βιομηχανία πάντως, σημειώνεται, διατηρεί την υπεροχή της σε όρους επίδοσης έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου από τα μέσα 2021 (με μέση θετική απόκλιση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων).

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/oikonomia/anaptyxi/story/369660/epixeiriseis-poioi-kladoi-protagonistoyn-to-2023